Het initiatief

Internet toegang is bijna net zo belangrijk als elektriciteit, gas en riool. We leven in een dichtbevolkt land met een enorm goede infrastructuur. Voor ruim 80% van de Nederlanders is "internet" dan ook net als water uit de kraan. Helaas is dit niet helemaal vanzelfsprekend. Providers en netwerkoperators zoeken bij voorkeur dichtbevolkte gebieden om snel commercieel rendabel te zijn.

Hoe anders is het voor de zogenaamde buitengebieden. Vaak met een bovenmatige bedrijvigheid waar menig industriepark jaloers op kan zijn en thuiswerken al decennia lang een vanzelfsprekendheid is.

Het buitengebied van Heerhugowaard en de aanpalende gebieden is misschien wel een van meest bedrijvige en meest productieve in Nederland. Met meer dan 140 actieve bedrijven op 170 woningen vrijwel ongeëvenaard. Maar helaas ook met een vrijwel niet aanwezige ontsluiting op de essentiële digitale snelweg. Waar kinderen in nieuwbouwgebieden fluitend de ene film na de andere kunnen downloaden, moet veel ondernemers en bewoners in het Heerhugowaards buitengebied het doen met snelheden uit de begintijd van internet, of erger, met niets.

Zoals het goede ondernemers en Westfriezen betaamd is knokken en zelfredzaamheid dus het devies. Met een team enthousiastelingen in het buitengebied is Veenglas vorm gegeven. Een initiatief om de handen ineen te slaan en zelfstandig zaken te regelen, een burgerinitiatief.

Volwaardig internet voor het buitengebied van Heerhugowaard, dat is ons doel. We hebben er met zijn allen alle vertrouwen in op korte termijn de volgende stappen te kunnen zetten.

Tot snel,

Team Veenglas